Vinga, que ja s’apropa la Castanyada! A casa som de celebrar-ho tot, però encara ens resistim al Halloween. Que segur que els nens acaben imposant les seves preferències i tocarà menjar castanyes disfressats de monstres o vampirs sanguinaris, n’estic convençuda. Però, mentrestant, seguirem les tradicions de sempre fent un bon sopar, menjant castanyes i panellets de postres. I per això avui us porto la recepta per fer uns panellets molt bons, súper senzills i aptes per a tots (sense gluten, sense lactosa i sense ou!). A més és ideal perquè els petits de la casa participin a preparar-los. Us animeu?
Els ingredients que necessitarem són:
- 100 grams de sucre. Millor si és sucre llustre per evitar el “crec crec”, però no hi ha cap problema en fer servir sucre blanc o morè. Això si, si feu servir morè i us agrada el dolç mireu de posar-ne una mica més.
- 100 grams d’ametlla molta.
- 100 grams de pinyons.
- Una patata o moniato petits (d’uns 120-150 grams).
I ja està, poca cosa oi? Amb aquestes quantitats surten uns 12 panellets. Si en voleu més, doncs calculeu les proporcions, cap problema.
I comencem!
El primer que haurem de fer és bullir la patata o el moniato sense pelar, fins que quedi molt tou. Quan estigui cuit, el pelem i ho mesclem amb el sucre i l’ametlla. Jo recomano anar afegint els trossos de patata o moniato a poc a poc, comprovant com va quedant la massa (que ara ja li podem dir massapà). Hem d’aconseguir que no sigui una massa enganxosa, però si ja heu afegit tota la patata o moniato i encara veieu que queda seca, podeu afegir una mica d’aigua per acabar de lligar-la. Tindrà un aspecte similar a aquest:
Deixem reposar uns 30 minuts a la nevera, d’aquesta manera ens serà més fàcil de treballar.
I ja podem anar fent els panellets! Serà tan fàcil com fer boletes, la mida al vostre gust (però no us passeu, que no semblin pilotes de tenis!) i després anar arrebossant-les de pinyons. Jo el que faig és fer una primera passada de la boleta de massa dins un bol de pinyons i després anar omplint els buits que queden a poc a poc, pinyó a pinyó. Que a més de bons, millor si queden bonics!
Quan ja tinguem tots els panellets preparats, només cal daurar-los una mica al forn. Podeu pintar-los amb una mica d’ou, però és totalment opcional. Dependrà molt del forn, però aproximadament uns 10 minuts a 180 graus. Que quedin dauradets sense torrar gaire, d’acord?
I si no us agraden els pinyons o voleu fer alguna varietat diferent? Doncs també molt fàcil! Els pinyons es poden substituir per exemple per ametlla picada. Personalment el que faig és fer-hi una altra forma, en comptes de boles els faig allargats. Mira, perquè si, perquè els he vist sempre així, els d’ametlla. També podem fer la varietat de coco (la meva preferida) afegint coco ratllat a la mescla de massapà, abans de fer la forma. I els de coco els faig amb forma de bolet invertit. Què més? Doncs també podeu barrejar la massa amb una mica de cafè, amb xocolata, amb pela de llimona, afegir un trosset de codony al centre de la massa… Feu volar la vostra imaginació!
En el nostre cas vam fer 12 panellets, 10 de pinyons i 2 de xocolata perquè un dels meus cuiners trapelles va menjar més pinyons dels que va posar als panellets i no en vam tenir suficients… 😀
Us animo a fer la recepta aquest cap de setmana i així els teniu a punt per a dimarts a la nit (31). I si no, doncs els feu per un dia qualsevol i us doneu aquest premi de postres. Ja sabeu que cada dia pot ser un dia especial!
Que passeu una feliç Castanyada! (i Halloween, va…). 😉
DEIXA UNA RESPOSTA